Biltips.dk
Autostol eller selepude?
Billån uden udbetaling
Bluetooth til bilen
Køb brugt bil
Køb en billig nysynet bil
Mikrofon til bilradio med bluetooth
Miljøzonemærke i Tyskland
Skift hjul
Tjek din bils oliestand
Tjek for pant i en bil

Ordbog

Køb brugt bil

Udenfor Tjek for rust omkring soltag. Er der rust i hjulkasserne
Er anhængertrækket og strømudtag ubeskadiget?

Fronten
Er der lys i lygterne ved nærlys, langt lys, parkeringslys og ved kørelys, hvis bilen har dette? Fugt i lygterne er et dårligt tegn, idet en udbedring kræver at lygterne udskiftes. Virker blinklyset? Sidder alt godt fast? Tjek for buler, revner og ridser. Tjek f. eks. mellem motorhjelm og hjulkasser om alle mellemrum har samme bredde eller om de i den ene ende er bredere end i den anden. Mellemrum, som bliver bredere eller smallere er tegn på større eller mindre uheld. Det samme bør du gøre ved mellemrum mellem dør og karosseri. Tjek front, motorhjelm og forrude for stenslag. Se, om viskerbladene trænger til udskiftning.

Udstødningsrør
Lyder udstødningsrøret helt? Der må ikke være en hvislende lyd omkring udstødningsrøret, da dette er en indikation på, at udstødningsrøret er utæt. i det tilfælde, hvor udstødningsrøret er i stykker og hvor udstødningsgasserne ikke føres frem til enden af udstødningsrøret, høres der næsten ingen lyd fra enden af udstødningsrøret, i stedet kan man høre udstødningsgasserne komme ud nærmere motoren.

Døre
Lad en finger køre hen over alle de steder, hvor vand der kan have været vand i længere tid - hvor der har været vand, har der sikkert også været salt. mærk under og på kanterne, gummilister ved ruderne, og omkring evt. pyntelister for at tjekke for rust. Er spejlene hele, passer de til bilen og kan de justeres? virker låsene? hvis der er centrallås, virker den så på alle døre og bagklap? Specielt på coupéer er dørene tungere og de kan med tiden begynde at "hænge" på grund af vægten - læg mærker til, om lakken er slidt af, der hvor døren lukker. Er alle gummilister hele, giver de sig, når man presser dem og kommer de straks tilbage til den rette form, når du fjerner fingeren? Hvis gummilisterne ikke slutter tæt, kan vand komme ind i døråbningen og dermed ind i kabinen. Tjek for rust i døråbningen.

Kabine
Er sæderne slidte? Er der vand eller rust i gulvet og er der huller i bunden (ja, det forekommer faktisk). Automåtter og specielt automåtter af plastik beskytter mod vand fra eks. fodtøj. Kører selerne ikke op igen, når du slipper den, kan de være defekte. Når bilen har været indblandet i et uheld og selerne har været brugt til at fastholde fører eller en passager skal de udskiftes. Seler og airbags har en begrænset holdbarhed og skal en tjekkes jævnligt eller udskiftes efter 10-15 år afhængig af bilmodel.

Førerpladsen
Er der ridser i ratstammen omkring nøglehullet? hvis ja, kan bilen have været stjålet Læg mærke til, om slid på eksempelvis rat og førersæde stemmer nogenlunde overens med det slid man kan forvente på en bil, der har kørt de antal kilometer, den aktuelle bil har. Det er ikke svært at ændre det antal kilometer, kilometertælleren viser. Det må altid komme an på din fornemmelse, så hvis du synes bilen ser væsentligt mere slidt ud end hvad kilometertælleren berettiger, bør du overveje om der kan have været fusket med bilens kilometertal.

Rat
Hvor meget skal du dreje rattet, før bilen ændrer kurs? Skal du dreje meget, er styretøjet slidt og det bør repareres. Ved prøvekørslen bør du på et område, hvor der ingen anden trafik er, eksempelvis på en parkeringsplads, foretage store, skarpe sving til begge sider. Hvis du hører en dunkende lyd, når du gør dette, kan det være et tegn på, at hjullejerne skal skiftes. Hvis bilen har servo/servostyring, tjek da på dette tidspunkt også om den er kraftig nok til din smag - og om den virker; servostyring kan også slides i stykker.

Bremser
Foretag opbremsninger. Der skal være en hvis frigang i pedalen, før bilen bremser. Hvis du skal træde bremsen mere end halvvejs i bund før bilen bremses, bør som minimum bremsebelægningen udskiftes. Virker håndbremsen? Sæt bilen i gear og slip koblingen langsomt. Bliver bilen stående? Hvis ikke, er der enten noget galt med håndbremsen eller bremsebelægningerne skal skiftes. Bevæger bilen sig stadig lige frem, når du bremser? Ryster det i rattet ved hårdere opbremsninger, kan det være tegn på slidte bremseskiver ved forhjulene.

Pant og tyveri
Tjek bilbogen for restgæld og forhør dig hos politiet, om bilen er stjålet. Hæleri er forbudt og straffes hårdt, også selvom du har købt bilen i god tro.

Prøvekørsel
Kører bilen helt ligeud på en plan vej uden at du er nødt til at korrigere retningen?

Motor og motorrum
Lyder motoren sund og uden mislyde ved alle omdrejninger? Er der foretaget olieskift for nyligt? Er der olie nok på? Olien må ikke lugte af benzin eller diesel. Tjek motorrummet for oliesprøjt. Lugter motorrummet brændt eller af brændstof, kølervæske, sprinklervæske eller er motorrummet fedtet, er det tegn på, at der er en eller flere utætheder, som skal tætnes for at sikre motoren optimale betingelser.
Ser kilremmen/tandrem ud til at være i god stand uden brud og "ridser"? Kilremmen må ikke hyle. Ser motorrummet pænt, rent og tørt ud? Hvis motoren, slanger og beholdere er pænere evt. med en let fedtet overflade er det tegn på, at motor, slanger og beholdere er vasket med henblik på at skjule utætheder. En brugt bil vil altid have et lidt beskidt motorrum hvis det ikke er vasket, så du bør derfor se, om der er nogenlunde samme mængde fint støv på indersiden af motorrummet som på det, der er i motorrummet. Kort sagt: tingene skal passe sammen

Prisen
Priser er for det meste til forhandling Brug mangellisten til at presse prisen - hvis det er muligt, få da sælger til at acceptere, at du ikke betaler leveringsgebyr eller klargøringsgebyr. Find bilen på bilpriser.dk eller bilbasen.dk og se, hvad den normalt handles for, på denne måde kan du se, om prisen er i et nogenlunde normalt leje. Du kan også spare penge ved selv at forestå omregistrering af bilen.

Dæk og fælge
Tjek om dækkene har det rigtige tryk, både i starten og ved slutningen af prøvekørslen - for lidt tryk kan tyde på et utæt dæk (som endda kan være pumpet op til lejligheden). Er fælgene i ordentlig stand uden ridser og skrammer efter eks. parkeringer. Er der buler i fælgen kan det være tegn på en kantsten, som er taget med for høj fart. Dette kan ødelægge både dæk og fælg. Er der monteret vinterdæk eller sommerdæk på bilen, og er der minimum 1,6 mm mønster tilbage? Det er et lovkrav, at der er mindst 1,6 mm mønster, men at køre med så lidt mønster kan på ingen måde anbefales - slet ikke, hvis du kører i perioder med regn, sne eller frost. Hvis bilen har en mønsterdybde på 3 mm eller derunder, skal du være indstillet på snart at skulle skifte dæk, uanset om det er sommer-, vinter- eller helårsdæk.

Syn
Hvor lang tid er der til næste syn? "Nysynet" betyder ikke nødvendigvis, at bilen virkelig er nysynet, men kan dække over, at bilen er synet indenfor de seneste 6 måneder.

Miljøzoner i udlandet
Flere og flere tyske byer kræver, at alle biler - også udenlandske og dermed også danske - har en miljøplakette/miljømærkat. Dette gælder bl. a. i byer som Berlin, Bremen, Stuttgart, Frankfurt am Main og München, men også i Hamborg regner man med at indføre systemet. Denne miljøplakette kan købes for ca. kr. 300,- hos Applus. Leveringstiden er ca. en uge. Bøden for ikke at have en miljøplakette ligger pt. på € 40. Miljøplaketten følger bilen, så skal du en dag sælge bilen igen, har den næste ejer altså også glæde af plaketten. Kravene til bilerne bliver skærpet løbende indenfor de næste år, så hvis du påregner at køre ofte i Tyskland, bør du se på mulige forbedringer på din bil, så forureningen nedsættes. Dette sikrer, at din bil fortsat lovligt kan køre i de tyske byer, der har miljøzoner.

Service
En bil, som har været til service ved de foreskrevne kilometertal/år og hvor servicebogen derfor er udfyldt uden huller, viser, at der er taget hånd om den mest basale vedligeholdelse og gør derfor bilen mere værd.

Bagagerum
Tjek for rust og fugt i siderne og under måtten. Kan gasdæmperne holde bagklappen oppe eller skal bagklappen hjælpes op?